Alpine cuisine

Maison Carrier

"Boudin de la Maison & 'Carti à la Chrive'; Savoyard Fondue 'Half-Half'; Stone Soup but also Savoyard Farçon; Prune Turnovers; Savoy Biscuit. These dishes are the identity of our mountain regions. Here, we tell you about the Savoyard Farçon.

It used to be, until the beginning of the tourist expansion in the Alps, the typical Sunday midday dish on mountain farms. It would slowly cook on the stoves, and all that was left was to unmold it after church. It was often accompanied by cooked bacon or a meat dish with sauce, such as rabbit stew or 'fricacha de caillon à la sauce coffa' (young piglet stew). Varying from one village to another, it is sometimes made with raisins, dried pears, or even saffron. The mold used was round, quite tall (20cm), made of metal, with a chimney to allow it to be cooked in a water bath until the center was done (a long cooking process, about 4 hours). At Maison Carrier, we continue the recipe of Pierre Carrier's grandfather, the one from the Chamonix Valley, known as Chamouny in Old French.

Formules

Séjour, gastronomie et détente
Bien-être et plaisir

Nos offres


Nos coffrets cadeaux se déclinent en une collection de tous les plaisirs, à offrir en un clic depuis notre boutique en ligne.


Prendre le temps d’un matin au Hameau Albert 1er  c’est profiter d’ une pause alliant  un petit déjeuner 5* face à la chaîne du Mont-Blanc à un moment de détente et bien-être Petit-déjeuner servi dan…

Actualités

Fleur St Valentin
Catégorie : Hameau Albert 1er 24/01/24

Découvrez l'Expérience Gourmande et Relaxante au Brunch du Hameau Albert 1er

Le Mercredi 14 Février 2024, à partir de 11h45, plongez dans une expérience gustative exceptionnelle au Hameau Albert 1er.

QuartzBar, hôtel Hameau Albert 1er Chamonix
Catégorie : Hameau Albert 1er 15/01/24

Décoration du QuartzBar signé Lionel Adam - Automne 2023 -

Lionel Adam, architecte à nos côtés depuis quelques années maintenant, signe la nouvelle décoration du QuartzBar, à l’automne 2023.

Inscription à la Newsletter

Download the brochure